Ki is az a szertartásvezető?

Ki is az a szertartásvezető?

Az esküvői szertartásvezetés új keletű szakmaként jelent meg az elmúlt pár évben. Gyakran megkérdezik tőlem, hogy mivel is foglalkozom tulajdonképpen. Ez a bejegyzés hivatott tisztázni most, hogy mi a szertartásvezetés, és mivel foglalkozik egy szertartásvezető.

Amennyiben nincs lehetőség hivatalos külső szertartásra, akkor szertartásvezetést lehet alkalmazni, valamint a már megkötött házasságot megerősítő szertartást lehet tartani. Abban az esetben, ha az anyakönyvvezető nem tud kimenni a pár által megálmodott külső helyszínre egy köztes megoldást kell keresni. A jegyespárnak szükséges a polgármesteri hivatali dolgozó, vagy közjegyző által kijelölt időpontban egy hivatali esketésre megjelennie, az anyakönyvet aláírnia a két tanúval együtt. Ebben az esetben a polgári szertartásra a polgármesteri hivatal irodájában, vagy dísztermében kerül sor. Amely általában egy egyszerűbb, az ünnepi hangulatot csak kis mértékben visszatükröző, szűk körben történő házasságkötést jelenti. A házassági anyakönyv kiállításával a házasságkötés érvénye jogerőre emelkedik, így lehetővé válik, hogy a jegyespár az általuk megálmodott külső helyszínen, a nagyszámú násznép előtt tudjon ünnepelni egy az általuk választott szertartásvezető segítségével.  Ha a pár szívesebben alkalmaz egy szertartásvezetőt az esküvő napján, mert kellemes tapasztalatai vannak barátaik, rokonaik körében tartandó szertartásvezetővel kapcsolatban, akkor is az előbb említett módon lehet biztosítani az esküvői ceremóniát, hiszen a szertartásvezető nem hivatalos jogi személy, hanem egy esküvői szolgáltató.

Számos előnye van annak, ha valaki szeretne egy szertartásvezetőt felkérni esküvői ceremóniájuk levezetésére.

  1. A szertartásvezető egy napra általában egy esküvőt vállal, így nem jelent problémát, ha az adott napon csúsztatni kell az időpontot.
  2. A szertartásvezető előre találkozik a jegyespárral, van lehetőség részletesen átbeszélni az esküvő legapróbb részleteit. Kézhez kapjátok a kész szöveget, amely még módosítható, személyre szabható. Én forgatókönyvet is szoktam készíteni, amit átadok annak a személynek, aki felel a szertartás technikai részéért, a hangosításért, a zenéért, így neki is könnyebb a munkája, nyomon tudja követni, hogy épp hol tartok a szövegben, és mikor kell elindítania a zenét.
  3. A szertartásvezető minden kelléket biztosít, amely egy polgári ceremónia eszköze szokott lenni. Én biztosítom számotokra az egyedi gyűrűtartókat, gyűrűpárnát, gyertyákat, különböző színű homokot a homokceremóniához, a festékceremóniához festékeket, vásznat.
  4. Egyes szertartásvezetők idegen nyelvű szertartásvezetést is vállalnak, amennyiben a pár egyik tagja külföldi állampolgár, vagy a násznép többsége külföldi. Én egy személyben vállalok magyar-német nyelvű szertartásvezetést. Kedves barátnőm tolmácsolásában pedig van lehetőség angol, spanyol, holland nyelvű szertartásvezetésre is.
  5. Bármikor, bárhova hívható vagyok. Ünnepnapon, napfelkeltekor, napnyugtakor, éjfélkor is megtarthatjuk a szertartást. Ha vitorláson, vagy hőlégballonban szeretnétek kimondani a boldogító igent rám számíthattok. Ez is az egyik különleges része az én munkámnak.

Ha szép, és meghitt szertartásra vágytok egy külső helyszínen: a lakodalom helyszínén az étteremben, egy erdei tisztáson, vagy a Balaton parton szeretnétek összeházasodni mindenképpen ajánlom a szertartásvezető szolgáltatást. Az én küldetésem, hogy a szertartás egy valóban romantikus, szeretetteljes és felejthetetlen élmény legyen az ifjú jegyespár számára.

Close Menu